03/20 20 880

info@solutions-belgium.be

Top

Gokverslaving

SolutionS Belgium / Verslavingen / Gokverslaving

Wat is een gokverslaving?

Het aantal mensen met een gokverslaving, wordt geschat op ruim 40.000 in België en 70.000 in Nederland. En dan zijn dit nog voorzichtige aantallen; veel gok verslaafden zijn nog niet geregistreerd bij hulpinstanties, ontkennen hun gokprobleem nog of vinden het moeilijk en hebben veel schaamte om hulp te zoeken.

Vooral omdat juist verslaafden met een gokprobleem heel lang ongemerkt de verslaving in stand kunnen houden, leiden ze een lang dubbelleven. Het begint vaak met plezier, vermaak en opwinding. 

Waarom is gokken verslavend?

Voor een gok verslaafde biedt het gokken een kick waar hij of zij niet meer buiten kan. Deze kick ontstaat uit de spanning van het wel of niet winnen. Men vergeet alles om zich heen en is één met het spel. En omdat bij korte gokspellen (short odds) na een spel gelijk een nieuw spel kan worden gestart of er direct kans is op een beloning, blijft het de hele tijd spannend. De spanning is de drug waarnaar verlangd wordt, tijdens de spanning maak je namelijk dopamine aan.

Soorten gokverslaving

Er zijn verschillende manieren om te kunnen gokken, zoals bij loterijen, kaartspellen, gokkasten, bingo, roulette, gokken op internet en noem maar op. Niet alleen in de ‘spelletjessfeer’, maar ook met financiële producten zoals aandelen, opties etc.

Gokken via internet neemt de laatste jaren sterk toe. Deze laagdrempeligheid zorgt vooral voor een toename bij jongeren en vrouwen die verslaafd raken en een online gokverslaving ontwikkelen. Alleen al in België wordt 100 miljoen euro vergokt in de virtuele casino’s. Ook zijn er sterk groeiende fenomenen zoals pokercompetities.

Pokeren, wel of geen kansspel?

Deze discussie is voor SolutionS niet relevant. Obsessieve pokeraars raken in financiële, sociale en fysiek/psychische problemen, hebben vaak enorme schulden door gokken en hebben professionele hulp nodig om deze verslaving weerstand te kunnen bieden.

Short Odd kansspelen

Short Odd kansspelen, zoals gokkasten en loterijen, worden gezien als het meest riskant voor gokverslaving. Winst of verlies is direct te zien en daarom is de verleiding om steeds opnieuw een gokje te wagen groot. Vooral door de structuur van het wel en niet winnen, soms win je een klein bedrag, dan een hele tijd niets en heel soms een groot bedrag, werken deze kansspelen een gokverslaving snel in de hand.

Onthoudingsverschijnselen

Een gok verslaafde blijft spelen, zelfs wanneer problemen zoals schulden door gokken zich torenhoog opstapelen. Relaties, werk of studie worden verwaarloosd. De spanning van het gokken brengt iemand in bijna dezelfde roes als iemand die dronken of high is. Met die roes verdringt men alle vervelende gedachten. Ook bij een gokprobleem komen onthoudingsverschijnselen voor, zoals slaapstoornissen, paniekreacties, geïrriteerd raken, maagklachten, hoofdpijn en depressiviteit.

Wanneer ben je verslaafd aan gokken?

SolutionS heeft een aantal kenmerken van een gokker die duiden op een gokverslaving benoemd. Als één tot vier criteria van toepassing zijn dan is er mogelijk sprake van een gokprobleem of gokverslaving:

  • Voortdurend, al dan niet in gedachten, bezig zijn met gokken
  • Geen besef van tijd meer (spelen in nachtelijke uren)
  • Afwezig en apathisch
  • Steeds hogere bedragen inzetten om in een roes te komen
  • Pogingen om te minderen of te stoppen mislukken
  • Onrustig of geïrriteerd raken wanneer geprobeerd wordt te minderen of te stoppen
  • Opnieuw gokken om van problemen weg te lopen of om geen last te hebben van angst, depressie en schuldgevoelens
  • Het weer terug willen winnen van verloren geld
  • Liegen over gokken tegen familie en bekenden
  • Het plegen van diefstal, bedrog en fraude om het gokken te kunnen betalen
  • Het gokken gaat ten koste van vriendschappen, werk of school
  • Financiële problemen

Waarom is gokken gevaarlijk?

Gokken is gevaarlijk omdat iemand met een gokprobleem blijft spelen, zelfs wanneer de financiële problemen zich torenhoog opstapelen. Relaties, werk of studie worden verwaarloosd. De spanning van het gokken brengt iemand in bijna dezelfde roes als iemand die dronken of high is. Met die roes verdringt men alle vervelende gedachten. Ook een gokverslaving kent onthoudingsverschijnselen, zoals slaapstoornissen, paniekreacties, geïrriteerd raken, maagklachten, hoofdpijn en depressiviteit.

Hoe zwaar en hardnekkig deze verslaving is, blijkt wel uit het feit dat van alle verslavingen suïcide en suïcidepogingen onder de groep gok verslaafden het grootst is. Schaamte, schuld (materieel en moreel) en ingebeelde uitzichtloosheid spelen hierbij een grote rol.

De gevolgen van een gokverslaving kunnen zijn:

  • Geld problemen
  • Studie/werkproblemen; verwaarlozing school en werk
  • Psychische problemen; down, angstig, schuldig
  • Sociale problemen; verwaarlozing familie en vrienden, ruzies en onbegrip
  • Afhankelijkheid; bij stoppen ontstaan ontwenningsverschijnselen

Ook de gevolgen voor de directe omgeving (gezin/partner) zijn zeer ingrijpend. Denk hierbij aan uithuiszetting als gevolg van huur- hypotheekachterstanden, geen studiemogelijkheden voor kinderen meer, schuldsanering etc. Door de geldproblemen, de enorme druk van schuldeisers, de (ijdele) hoop een klapper te kunnen maken om uit de problemen te raken kan een gok verslaafde verkeerde keuzes maken en in de criminaliteit belanden met alle gevolgen van dien.

Ik ben gokverslaafd!

SolutionS kan jou helpen bij een gokprobleem. Wacht dus niet langer en bel nu voor meer informatie en de mogelijkheden voor een behandeling. Onze medewerkers staan zeven dagen per week telefonisch voor je klaar tussen 8:30 en 22:00 uur.

Vraag onze hulp!


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.